Skutna pita po napornem gozdarjenju ;)

 

P2200361

Danes je bil pravi športni dan. Zjutraj smo se ogreli s toplim ingverjevim čajem. V kozarčku imam že pripravljeno mešanico naribanega svežega ingverja z medom. Tako lahko v čaj takoj primešamo to zdravilno raslino, ki preprečuje prehlade in lajša bolečine pri vnetem grlu. Pomaga tudi pri glavobolih in slabosti v nosečnosti.

This slideshow requires JavaScript.

Ko je sonček pokukal, smo se podali na pot s kolesi. Naredili smo velik krog in se ustavili na igrišču. Po kosilu smo spekli najpreprostejšo torto oz. pito iz skute. Recept je izredno enostaven. Pita je bila pripravljena v slabi uri.

V večji posodi zmešate 300 g moke, 120 g rjavega sladkorja (lahko tudi belega), 100g masla, pecilni prašek in 1 jajce. Vse pregnetemo v grudasto maso in dobro polovico testa potlačimo na dno pekača.

V drugi posodi zmešamo 500g pasirane skute ali albumske skute, ki je še posebno zdrava, saj je narejena iz sirotke in smo o njej že pisali na blogu Njami mami. Lahko pa uporabite italijansko ricotto, ki je odličnega, bolj sladkega okusa. Skuti primešamo 1 celo jajce in 1 rumenjak, 50 g rjavega sladkorja oz. količino po okusu in sčepec cimeta. Zmes prelijemo čez biskvit in po vrhu nadrobimo preostalo testo. Pito pečemo v pečici 40 min na 180C. Ko se pita vsaj malo ohladi jo narežemo in postrežemo. Meni najljubša je ohlajena na sobno temperaturo. Medtem ko smo čakali, da se naša pita ohladi na sobno temperaturo, smo se podali še na popoldanski izlet. S prijatelji smo odšli na pohod v bližnji gozd, kjer imamo izvir vode in shranjene skodelice, da lahko pijemo. Otroci so med seboj tekmovali kdo bo prvi na hribu in kdo iz hriba. Po vrnitvi domov se je pita prilegla našim že praznim želodčkom in omamno je zadišal prvi letošnji pečeni kostanj. Teta jesen nam pridno prinaša jesenske dobrote. Izkoristimo vsak sončni žarek na prostem v krogu družine in prijetnih ljudi.

P2200345P2200348P2200351P2200353P2200354P2200356P2200361

Njami mami

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s