Namesto paštete domači tatarski biftek za vso družino

Pri krepitvi odpornosti in preprečevanju slabokrvnosti igra pomembno vlogo primeren vnos železa v vsakodnevni prehrani. Ključen je tudi vitamin B12, ki ga telo ne proizvaja in ga vnašamo s prehrano.

Železo je mineral, ki je prisoten v vseh celicah našega telesa. Njegova osnovna naloga je prenos kisika do vseh živih celic v organizmu. Je bistven dejavnik za nastanek hemoglobina, ter pomemben element pri presnovi. Pomanjkanje železa v telesu povzroči slabokrvnost. Znaki slabokrvnosti so utrujenost, apatičnost in pomanjkanje energije. Imunski sistem oslabi in dovzetnost za okužbe je toliko večja. Železo najdete v rdečem mesu, algah, fižolu, ovsu, sezamu, pšeničnih kaljčkih, rakcih, suhih marelicah, soji, jetrih, školjkah,… Izrednega pomena je tudi vitamin B12, saj je ključen za delitev celic in je posebno pomemben za tvorjenje rdečih krvničk. Pomaga tudi pri pretvarjanju hrane v energijo in ima ključno vlogo pri tvorjenju genskega materiala celic. Glavni vir vitamina B12 je rdeče meso. Tako bomo danes prvič na tem blogu pripravljali nekaj mesnega.  Priprava tatarskega bifteka je izredno enostavna in hitra. Tatarski biftek lahko začinite po svoje in tako prilagodite okus tudi otrokom v družini. Nadomestite konzervirane paštete, ki so brez hranljivih snovi, za zdrav in svež obrok. Še posebno dekleta v obdobju močnejših menstruacij in vsi, ki se ukvarjajo intenzivno s športom, potrebujejo zadostne količine železa. Inčuni, ki jih dodamo v tatarski biftek so tudi izredno zdravi, saj vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin.

Poglejmo si sestavine za pripravo. V posodi zmešate 500 g nastrgane ali kar fino mlete pljučne oz. telečje ribice (ribica mora biti sveža in kupljena pri mesarju, ki mu lahko zaupate), dodate ščepec soli, sčepec popra, nekaj (6 kos) kislih kumaric, 5 filejev inčunov, 8 kaper, polovica ali cela rdeča čebula, 2 stroka česna, 1 velika žlica dijonske ali navadne gorčice, 1 velika žlica majoneze, žlica peteršilja in 2 žlici oljčnega olja. Vse sestavine, ki sem jih dodala mesu sem na drobno zrezala in dobro premešala. V različico za odrasle lahko dodate malo čilija ali pa oljčno olje z okusom čilija. Za otroke lahko sestavine zmiksate in dodate manj čebule. Na opečen kruhek namažete z maslom in na debelo naložite tatarski biftek. Absorbcijo železa povečuje vitamin C, zmanjša pa jo zaužitje mlečnih izdelkov. Ob obrokih bogatih z železom si tako privoščite kozarec limonade ali pomarančnega soka.

Dober tek vam želi Njami mami 😉

P2200577

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s