Jesenski piknik s primorsko joto, kostanjem in ostalimi dobrotami

Sončno nedeljsko popoldne je bilo potrebno izkoristiti na prostem. Ko smo povabili prijatelje na kostanjev piknik, sem razmišljala, kaj bi se v tem času še prileglo poleg  kostanja. Spomnila sem se na kislo zelje, ki je tudi na našem seznamu živil za krepitev odpornosti za prihajajoče mrzle zimske dni.

Kislo zelje vsebuje velike količine vitaminov, predvsem vitamina C, mineralov, rudnin in vlaknin. Pozitivne učinke kislega zelja je poznal že Hipokrat, znameniti Sebastian Kneipp pa je kislo zelje označil kot krtačo za želodec in črevesje. Mornarji so si na dolgih potovanjih z uživanjem kislega zelja pomagali proti skorbutu. Kot večina drugih fermentiranih živil tudi kislo zelje pospešuje čiščenje prebavil in izboljšuje presnovo. Tako se zaradi izboljšane črevesne flore določena hranila lažje absorbirajo v črevesju, kar posledično krepi imunski sistem. Z uživanjem kislega zelja izginejo številne zdravstvene težave, ki so povezane z zimskimi prehladi, slabokrvnostjo, kožo in povečano telesno težo. Rezultati raziskav kažejo, da kislo zelje deluje proti razvoju rakavih obolenj, predvsem učinkovito je kot preventiva proti razvoju raka na debelem črevesu. (Aktivni.si)

Ker prihajam iz Vipavske doline ob misli na zdrav, kisel zeljček pomislim najprej na joto. Jota kot jo pripravljata nona in mama ima zelo preproste sestavine in je narejena mimo grede. V prvi posodi skuhamo 500 g narezanega krompirja, v drugi posodi 500 g kislega zelja in v tretji 500 g namočenega fižola. Uporabila sem svež fižol iz zmrzovalnika, ki ni potrebno predhodno namakati. Lahko uporabite tudi fižol iz konzerve. Vse sestavine kuhate v slani vodi, ki jo kasneje uporabite za joto. V ponvi prepražimo celo glavo na drobno narezanega česna (sama res pretiravam s količino in ga dodam še več zaradi okusa) na ghee maslu (ali navadnem maslu) in malo oljčnega olja. Ko česen nekoliko zadiši dodamo še dve žlici moke (sama sem dodala moko T.850 mleto na mlinske kamne) in prepražimo. Kuhan krompir in fižol združimo v loncu. Na česenu in moki še na hitro prepražimo kuhano zelje brez vode. Krompirju in fižolu tako dodamo še prepraženo zelje in vodo od zelja, ki smo jo prihranili pred praženjem. Po potrebi solimo in popramo in dodamo še malo masla, če jota ni dovolj okusna. Za ljubitelje mesnate jote sem posebej skuhala klobase in narezane na koščke priložila na mizo. Lahko bi jih dodala že med kuhanjem.

Naj omenim še nekaj zanimivosti ghee masla, ki sem ga uporabila. Ghee je odlično kuhano maslo, ki postane najbolj vsestransko in nepokvarljivo s segrevanjem in odstarnjevanjem nezaželjenega v njem. Njegova uporaba je univerzalno vsestranska; mazanje na kruh, pečenje, cvrtje, praženje, lahko ga dodamo v testo, namaze, priloge ter uporabljamo za več vrst nege telesa. Naravnost odlični so namazi iz ghee masla in svežih začimb ali namaz z lešniki in medom (zdrava nutela). Ghee v vsakdanji prehrani pripomore k ohranjanju optimalnega počutja. Pod imenom žonta ali  prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice. Ozemlje sedanje Slovenije ga pozna še iz časov davno pred hladilnimi napravami. Ženske v vasi so ga skuhale vsaka nekaj, zbirale dalj časa, ter ga združeno v dar izročile mladi mamici, da bi si ta okrepila moči in imela tako najboljše mleko za novorojeno dete. Z njim so na podeželju mazali sklepe, ozebline, suho kožo, vnete ritke otrok, razpokane ustnice, izdelovali kreme in si ga kapali v oči za boljši vid. (ghee.si) V današnji kulinariki daje ghee maslo posebno aromo in edinstven okus jedem. Kupite ga lahko v vseh večjih trgovinah po Sloveniji ali pa celo izdelate sami doma.

Priloga joti je bil svež domači hlebec kruha in francoska štruca, ki sem jo napolnila z maslom in prepraženim porom. Zavito v alu foliji sem pekla 10 min, da so se koščki masla v kruhu lepo raztopili. Na koncu lahko folijo razprete in pečete še minuto ali dve, da postane škorjica bolj hrustljav.

Uživali smo v jesenskih dobrotah, se sladkali s potratno potičko, martinčkali na sončku in se prijetno družili. V pričakovanju naslednje nedelje vas lepo pozdravljam.

P2200770.JPG

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s