Kaki za krepitev imunskega sistema in presno sladkanje na zdrav način

Kot strastna gurmanka imam jesen rada predvsem zaradi nekaterih dobrot, ki nam jih ponuja letni čas. Na seznam prav gotovo spadajo jurčki, ki jih je bilo letos v izobilju, beli tartufi, ki omamno dišijo, kislo zelje in repa iz ozimnice, kostanj iz naših širnih gozdov in najslajši kaki ali rajsko jabolko.

V mojih koncih krasi to čudovito drevo skoraj vsako dvorišče ali vrt in nam daje jeseni sladke sadeže, ki jih najraje pojemo popolnoma zrele, kar z žličko. Sama ne zavržem olupka, ampak sadež pojem v celoti. Kaki je sladica že sam po sebi in ne potrebuje dodatkov. Vsebuje visok procent enostavnih in hitro prebavljivih sladkorjev v obliki glukoze in fruktoze. Vsebuje tudi vrsto pomembnih mineralov, kot so kalij, magnezij, železo, jod, krom, baker, selen in fluor. Uživanja kakijev je priporočljivo tudi zaradi antioksidanta betakarotena, ki je močan spodbujevalec imunskega sistema in vas varuje pred razvojem številnih bolezni, saj spodbuja delovanje imunskega sistema. Med vitamini boste našli tudi kar nekaj vitamina C in B vitamine (B1, B2 in B6). Popolnoma zreli sadeži urejajo in pospešujejo prebavo.

Današnji recept, ki sem si ga po občutku sproti izmišljevala za kakijevo tortico brez pečenja je enostaven in skriva nekaj zelo zdravih sestavin.

Potrebujete:

  • 4 zelo zrele večje kaki sadeže (Postrgate ga iz olupka, lahko je tudi nekaj koščkov olupka. Pazite, da odstranite morebitne koščice)
  • 200 g mletih mandeljev
  • 200 g razkoščičenih dateljev
  • 130 g stopljenega masla ali kokosovega masla (v kockah, brez okusa po kokosu)
  • 6 listov želatine ali agar agar
  • vanilijev sladkor ali konica noža bourbonske vanilije
  • žlica limoninega oljčnega olja 

Datelje sesekljate velikih nožem zelo na drobno in jih primešate mletim mandeljem. Prilijete stopljeno maslo in vse skuhaj dobro premešate. Vse sestavine lahko tudi zmešate v multipraktiku, da dobite bolj gladko maso. Zmešane sestavine potlačite na dno tortnega modela in postavite za nekaj minut v hladilnik. Medtem postrgate zelo zrele sadeže kakija v visoko posodo. Pazite, da odstranite morebitne koščice, ki se lahko nahajajo v kakiju. Dodate vanilijev sladkor ali malo prave vanilije in zmiksate s paličnim mešalnikom. V hladni vodi namočite 6 listov želatine. Po 5 minutah želatino ožamete in jo počasi stopite na nizkem ognju, da se popolnoma raztopi. Stopljeno želatino primešate zmikasanemu kakiju. Kaki prelijemo čez tortni biskvit. Torto pustimo v hladilniku vsaj 1 uro, da se želatina nekoliko strdi. Pred serviranjem lahko okrasimo s sladkano stepeno sladko smetano ali kremo po izbiri.

V torti smo uporabili še dve zelo zdravi sestavini. Mandelji so pomemben vir kalcija, ki ga lahko nadomestijo vsi tisti, ki ne uživajo mlečnih izdelkov. So zelo nizko kalorično zivilo z nizkim glikemičnim indeksom. Dateljni, ki smo jih tudi uporabili v tem receptu so  odličen vir železa. Največje potrebe po železu imajo otroci v puberteti, nosečnice in doječe mamice. Vsebujejo veliko vlaknin, ki pospešujejo prebavo in odpravljajo zaprtost. Nosečnicam priporočam sladkanje in grickanje tega sadeže, ko vas zagrabi potreba po sladkem. Kaki lahko posušimo in imamo slastni prigrizek tudi pozimi.

 

Privoščite si majhen košček narave in se posladkajte na zdrav način.

Sladek tek vam želi Njami mami.

P2210810

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s