Zares okusen polnjen koromač – vir železa in topilec maščob

 

Na blogu sem omenila že nekaj živil, ki predstavljajo odličen vir železa. Ko sem se sama spopadala s slabokrvnostjo, takoj po rojstvu sina in kasneje med dojenjem tudi z njegovo slabokrvnostjo, sem proučila vse naravne vire tega nujno potrebnega minerala.

Železo je nujno potreben mineral, ki je prisoten v vseh celicah telesa. Njegova osnovna naloga je prenos kisika v celice. Kot pomemben element presnove in hormonov zagotavlja v telesu ravnovesje. Pomanjkanje železa v telesu povzroči slabokrvnost, ki povzroča utrujenost, apatičnost in pomanjkanje energije. Oslabitev imenskega sistema nas pripelje, do padca odpornosti in dovzetnosti za številne viruse. Pri nas smo v tistem obdobju imeli neprestano smrkave noske in bili precej neješči.

Eno izmed prvih živil, ki sem jih v obdobju slabokrvnosti pridno jedla sama in jih kot prvo živilo začela dodajati v kašice takrat slabokrvnemu sinu je bil koromač. Ta posebna zelenjava je bogat vir železa, kalija, kalcija in vitamina C. Razlog, da koromač dodate v otroške kašice je tudi v odpravljanju napihnjenosti in napenjanja, ki je pogosta težava dojenčkov. Mamice bodo prav tako z veseljem posegle po koromaču, saj je znan “topilec maščob”, ki v črevesju veže maščobe in jim tako prepreči kopičenje na naših trebuščih in bokih. Čeprav ga uvrščamo med nizkokalorična živila nam daje obilo energije.

Koromač lahko preprosto narežemo na koščke in ga surovega jemo za malici. Lahko ga surovega naribamo v solato ali skuhanega zakisamo s fižolom in ostalo kuhano zelenjavo. Najbolj okusen koromač smo vedno jedli pri noni, ki je že pred 30 leti kupovala to čudovito zelenjavo v Italiji in ga imenovala “finoče”. Zaupam vam recept, da mu boste popestrili okus in ga ob enem lahko lepo postregli na krožniku poleg pire krompirja ali polente in mesa ali ribic. Okusno in zdravo prilogo pripravite tako, da gomolj koromača zarežete po stredini in še pravokotno naredite zareze med izrastki. Pazite, da ne prerežete do konca, da ostane še vedno v celoti. Odprtine posolite in napolnete s česnom, peterišljem, parmezanom in oljčnim ojlem. Koromač postavite pokonci v dovolj visoko posodo, dodate nekaj vode za dušenje, ki jo posolite in ji dodate nekaj oljčnega olja. Vse skupaj pokrito dušite približno 25 min. Čas je odvisen od velikosti koromača. Proti koncu dušenja preizkusite z vilicami, če je koromač dovolj mehak. Servirate ga v celoti ali pa zrezanega. Na okusni tekočini, ki mi ostane od dušenja skuham manjšo količino polente za prilogo.

Nahranite dojenčke, otroke in ostale družinske člane s to čudovito želenjavo, ki nam poleg vitaminov in meneralov ponuja izvrsten okus in aromo skoraj brez kalorij.

Dober tek vam želi Njami mami.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s