Nonina “kuhna”

Je to prostor? Ne. Nonine jedi? Tudi to ne bo šlo. Gre za jed in sicer enolončnico, imenovano ječmenovka, ki jo nona imenuje “kuhna”. Joj kako zelo je okusna in vsi spomini na to odlično in zdravo jed me popeljejo v otroštvo.

Ko sem zjutraj razmišljala o današnjem receptu in tudi klepetala z nono po telefonu, da si zagotovim “nonasitter” za našega štirinožnega člana (žal ne zna smučati in bi revež čakal sam v apartmaju med našim dopustom), ki najbolj uživa na počitnicah na primorskem , je nona omenila, da danes kuha “kuhno”. Spomini na nono, nonota in na hišo, ki vedno diši po dobrotah so se prebudili in odločitev je padla:” Danes bom kuhala in delila z mojimi bralci preprost in okusen recept.”

Glavna sestavina, ječmen je v prvi vrsti zelo zdravo žito, ki naj bi izviralo iz Etiopije in jugozahodne Azije, kjer so ga gojili že pred več kot 7000 leti. Raziskave so pokazale, da je ječmen edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov in snovi. Pri daljši kuhi postane sluzast, kar pa je koristno v prehrani želodčnih bolnikov. Ječmen preprečuje bolečine zaradi krčnih žil in blaži oslabelost vezivnega tkiva, je remineralizator kosti, pomaga pri pljučnih boleznih in kardioloških težavah. Priporočljiv je tudi v primerih gastritisa, vnetjih debelega črevesja in vnetju sečnika. Poleg tega pozitivno vpliva na koncentracijo in umske aktivnosti, ker vsebuje magnezij, fosfor, kalij, vitamin E, kalcij in železo. Magnezij v našem telesu ima zelo pomembno vlogo, je eden najpomembnejših in najučinkovitejših antioksidantov (varuje nas pred prostimi radikali, srčnim infarktom in možgansko kapjo, ter pomaga pri nastajanju in krepitvi naše imunskega sistema. Ječmen učinkuje protivnetno in učinkuje na imunski sistem z zaviranjem vnetij. Priporočljiv je v primeru vnetja debelega črevesja, pri zaprtju, griži, hemoroidih in težavah z ledvicami. Ste vedeli, da lahko grgranje zavretka ječmena pomaga pri angini in drugih unetjih ustne votline. Znanstvene raziskave so pokazale, da ječmen vsebuje fitohormone z estrogenskim učinkom, ki preprečujejo raka na prsih in pomagajo v menopavzi pri vročičnih valih ter podobnih težavah, ki jih imajo ženske v  tem obdobju. Pomembno za doječe mamice je podatek, da ječmen stimulira proizvajanje materinega mleka. (bodieko)

Sedaj, ko poznamo še eno super sestavino se lahko lotimo dela. Če želimo jutri skuhati “kuhno”, moramo čez noč namočiti ječmenovo kašo oz. ješprenj. V hladilniku ali na vrtu poiščemo nekaj zelenjave in jed je že skoraj gotova. Skoraj.;)

Približne količine in sestavine, ki jih potrebujete:

 • 150 g namočene ječmenove kaše
 • 1 čebula
 • nekaj strokov česna
 • 40 g masla ali ghee masla (lepše diši in je bolj zdravo)
 • 1 l jušne osnove (ali bio zelenjavno jušno kocko)
 • 2 korenčka
 • 1 krompir
 • 2 žlici oljčnega olja
 • 100 g pancete (lahko tudi klobasa ali brez mesa)
 • sol (po okusu)
 • nekaj vejic peteršilja
 • po želji nekaj vejic sesekljanega drobnjaka, list blitve, por, steblo zelene

Čez noč namočeno ječmenovo kašo skuhate s soljeni vodi (dovolj je že 25 min, lahko kuhate tudi dlje). Posebej skuhate krompir, ki ga pretlačite (dodate ga za zgostitev). Na drobno sesekljate čebulo in česen in prepražite na maslu. Dodate in prepražite še panceto narezano na koščke, majhne koščke korenčka, steblo zelene, por in ostalo zelenjavo, če jo imate na razpolago. V večji posodi zmešate vse sestavine in prelijete z jušno osnovo (sama imam večkrat v zamrzovalniku juho, ki jo skuham v večjih količinah in zamrznem v posodicah). V kolikor nimate juhe ali zelenjavne kocke, dodate vodo. Vse skupaj kuhate še 15 minut oz. toliko časa, da se zmehča tudi prepražena zelenjava. Ko je “kuhna” servirana” jo pokapljate z oljčnim oljem in potresete s svežim peteršilom in parmezanom. Okusni in zdravi enolončnici dodate še košček popečenega kruha.

Zelo sem vesela, da sem danes zapisala recept, ki me spominja na nono. Nekaj je gotovo, nonina “kuhna” tako ne bo nikoli pozabljena. Dober tek moja draga nonkola.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s