Slastna jogurtova torta

Našega tatkota, ki je praznoval sedemintrideseti rojstni dan (ne morem verjet, da bom tudi sama na istem že čez dobra dva meseca), smo presenetili s svežo jogurtovo tortico, ki smo si jo kar sproti izmišljevali in zapisovali za vas. Priprava je zelo preprosta in pri tem ne potrebujete pečice. Lahko jo pripravite tudi poleti v kampu ali apartmaju.

Sestavine, ki jih potrebujete za 26cm model:

  • 250 g maslenih piškotov
  • 100 g stoplejnega masla
  • 200 ml stepene sladke smetane
  • 860 g jogurta (lahko je tudi sadni)
  • 500 g malin (sveže ali zamrznjene)
  • eritritritol  ali sladkor (količina po okusu)
  • 3 čajne žličke agar agar ali 16 listov želatine

Najprej dobro zmečkate ali povaljate maslene piškote. Lahko jih tudi zmiksate v mikserju ali multipraktiku. Nam je všeč, da ostanejo tudi koščki pištotov vmes. Bolj kot bodo piškoti masleni, bolj bo okusen biskvit in manj masla potrebujemo dodati. Ko sem bila na tečaju peke tort pri Jezeršku je Alma za pripravo piškotne podlage torte uporabila linške oči (brez marmelade). Svetovala je uporabo dobrih maslenih piškotov (ne Piknik piškotov). Zdrobljene piškote dobro premešate s stopljenim maslom in razporedite v tortni model obložen s peki papirjem. Še prej namestite acetatno folijo po robu modela. Piškote dobro potlačite v model. Zamrznjene maline z nekaj žlicami sladkorja zavremo in po želji zmiksamo s paličnim mešalnikom. Ko se maline nekoliko ohladijo, v njih naztopimo 6 listov namočene in ožete želatine. Dobro premešamo, da se želatina raztopi in omako iz malin prelijemo čez piškotno dno. Nekaj časa postavimo torto v zamrzovalnik in med tem stepemo sladko smetano. V posodi pripravimo jogurt, ga po želji sladkamo in mu dodamo preostale liste želatine, ki smo jih predhodno namočili v hladni vodi, oželi in raztopili na nizkem ognju. Jogurtu primešamo še stepeno sladko smetano, preverimo, če je vse skupaj dovolj sladko in prelijemo čez plast malin. V kolikor boste počakali, da se malinina plast popolnoma strdi in šele nato prelili z jogurtom, bo torta izglegala barvno večplastna. Sama nisem dovolj dolgo čakala in je jugurtova krema izrinila maline na rob. Tako sem dobila rdeč ovoj torte. V kolikor uporabljate gelirno sredstvo agar agar je tu nekaj informacij. Agar agar je želirno sredstvo na osnovi morskih alg in tako primerno za vegeteriance in vegane. Za hladne jedi uporabite 2 g agar agar v manjši posodi zmešanega s 100 ml hladne tekočine. Zavrite in pustite 1 minuto vreti. Pustite, da se nekoliko ohladi in postopoma primešajte hladno jed (jed dodajte k agar agar-ju in ne obratno). 2 g (pribl. 1 čajna žlička) agar agar ustreza 6 listom želatine in želira 500 ml tekočine.

Torto postavite za nekaj ur v hladilnik (čez noč), odprete tortni model, odstranite acetatno folijo in okrasite s sadjem. Veselo sladkanje vsem ljubiteljem jogurta, sadja in svežih tort.

P2240033

P2240036

P2240040

P2240049

P2240057

P2240074

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s