Oblaki puhaste pene, namakanje in krvave rane

Skozi celotno otroštvo sva se z bratom namakala in umivala glavo le enkrat tedensko. Sobota je bil tisti dan z tednu, ko sta se najini glavici penili in najini bradici nadeli dolgi beli bradi dedka mraza. Med tednom se večina dojenčkov in otrok ni namakala v vodi, ampak le umila določene predele telesa, zobke, ter skočila v pižamo in spat.

Zadeve so se od takrat precej spremenile. Dojenčke pomirimo pred spanjem s toplo kopeljo, otroci se zvečer zamotijo v kopeli polni pene in tu je še obsedenost s sterilno čistočo, ne samo stekleničk, kljuk in tal, ampak tudi našega telesa.

Svoja otroka danes kopam enkrat tedensko. Poleti in po treningih se seveda tuširata, drugače se le umijeta. Morda se vam zdi to čudno ali morda celo nenormalno. To počnem z razlogom. Nemirnega sinčka sem že kot dojenčka najlažje uspavala tako, da se je pred spanjem namakal v topli vodi in se igral s penico in igračkami v njej. Takrat je tudi starejša sestra pristala vsak večer v kadi in se igrala z njim. Mami je imela 20 minut miru in umirjenega dojenčka za spanje. Otroci se hitro navadijo na prijetno rutino, ki je iz dneva v dan bolj zabavna in igriva.

Zabava je trajala kar nekaj mesecev, dokler ni izbruhnil iz izsušene kože dermatitis. Iz kože, ki ni bila še popolnoma razvita in zaščitena so se začeli pojavljati izpuščaji in nadležna srbečica s katero smo se borili do sinove tretje svečke. Veliko neprespanih noči in žalosti, ko gledaš svojega otroka, ki se drgne ob steno, mizo ali pa s svojimi nohtki napade kožo do krvi. Le-ta ima še danes vidne sledi tistih nebogljenih malih prstkov, ki se niso uprli neprijetni srbečici. Tu so še obiski pediatra, testiranja, vzorci krvi in uporaba zdravju škodljivih kortikosteroidnih mazil.

Dermatolog nam je po opravljenih testih prepovedal kakršnokoli namakanje in pazljivost pri izberi mil, ki vsebujejo penilce. Puhasta pena, ki jo ustvarijo penilci je posledica kemijske spojine, ki se ji reče sulfat. Sulfati (SLS-natrijev lauril sulfat/SLES-natrijev lauril eter sulfat) so površinsko aktivne snovi, ki se zaradi svoje sposobnosti penjenja dodajajo sredstvom za prhanje, šamponom in ostalim čistilnim sredstvom za nego kože. So izjemno agresivni in poškodujejo naravni zaščitni plašč kože. Izsušena povrhnjica, rdečica in srbečica so le nekatere izmed težav, ki jih povzroča uporaba čistilnih sredstev z vsebnostjo sulfatov.
Pojav dermatitisa je danes že tako pogost, da ga ima skoraj vsak drug otrok. Res želimo otroke izpostavljati nepotrebnim kemijskim spojinam, ki so na prvi pogled tako nedolžne, a je njihova uporaba tako škodljiva? Jaz ne. Posvetila sem se izbiri kozmetike, ki je varna in njena uporaba ne škoduje nežni koži mojih otrok. Med raziskovanjem sem ugotovila, da veliko kozmetike (tudi kozmetike namenjene občutljivi kozi in dermatitisu) še vedno vsebuje sulfate. Razlog tiči v dejstvu, da so njihova nadomestila draga, zato jih proizvajalci naravne kozmetike neradi vgrajujejo v svoje izdelke. Varna in do kože prijaznejša nadomestila so t.i. glukozidi. Nežne aktivne učinkovine, ki kožo učinkovito čistijo, a je ne izsušijo. A ne skrbite, tudi glukozidi se penijo, vendar le manj obilno, a koži veliko bolj prijazno. Varnost pred sulfati ter drugimi škodljivimi dodatki sem našla v nežnih otroških gelih za prhanje Essentiq. Slovenska ekološka kozmetika, ki postavlja varovanje zdravja na prvo mesto, je zavezana varovanju okolja in družbeni odgovornosti. Vsi izdelki vključujejo sestavine, ki so naravnega in ekološkega izvora in ki dokazano dobrodejno delujejo na nežno otroško kožo in lasišče, ju hranijo in ščitijo. Izdelki prav tako ne vsebujejo sulfatov, parabenov, fenoksietanola, formaldehidov, mineralnih olj in silikonov, sintetičnih barvil in dišav, propilen glikola, PEG, EO in GSO.

Skozi našo neprijetno izkušnjo sem vas želela opomniti na napake, ki jih starši delamo v sodobnem sterilnem svetu in vam na preprost način razložiti kako nas lepe reklame spenjene otroške glavice in lesketajočih se lask po uporabi škodljivih šamponov lahko zavedejo. Ni vse lepo kar se sveti. Včasih je potrebno le malo zdrave pameti.

http://www.essentiq.si/kategorija-izdelka/nega-otrok/

P2220196P2220417P2220200

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s