Zelenjava je bljak

Zelenjava je bljak. Zelenjava je zelena, smrdi in je nagravžna. Vam je kaj znano? Kdaj se je tako lepo opevanje zelenjave vsedlo za vašo mizo?

K nam je prispelo že kmalu po začetku obiskovanja vrtca z odmikanjem krožnika in nadaljevalo, ko smo že znali izgovoriti besedo bljak. 

Potem, ko otrok posluša svoje vrstnike, da nekaj ni dobro, se tudi sam ravna podobno. Vzgojiteljice se trudijo po svojih močeh približati zelenjavo otrokom in jo pridno ponujajo pri kosilu. Pri nas je tako, da si vsak otrok na začetku lahko izbere koliko listkov solate bi želel na krožniku in prav vsak se s časom odloči, da poizkusi vsaj minimalno ponujeno količino. Mislim, da je to odličen način, da ima otrok izbiro brez prisile.

Pred začetkom vsakodnevnega druženja z ostalimi otroki v vrtcu, smo pri nas pojedli ogromno zelenjave. Na porodniški sem imela celo vrtiček za hišo iz katerega sem hčerki vsak dan skuhala nekaj zelenjavnega. Papcale smo vse vrste mineštric, zelenjavnih rižot, ostalih žit z zelenjavo in smoothijev.

Vmesno bljak obdobje trenutno uspešno obvaldujemo z različnimi mama triki. Včasih se gremo pri nas skrivalnice. Tiste, ko se morata mama in tati skrivati okrog hiše, pod oddejo in tudi v omaro in tudi take, ko določeno zelenjavo, ki je še vedno na črnem seznamu, preprosto skrivamo. Mineštrice in kremne juhe so tu najboljši primer, ki jih najbrž vsi uporabljamo. Naši jutranji sadno-zelenjavni smoothi je odličen primer. O tem sem že pisala. V mikser leti praktično vse kar je zdravo. Pri čemer vedno pazim, da ne nastane tisti nagravžni zelenjavni smoothi, ki ga še sama težko pogoltnem. Zato vedno dodam dovolj banan, manga, avokada, jabolke, da je okus sladek in tekstura povezana.

Včasih se ne gremo skrivalnic, ampak zelenjavo preprosto polepšamo. Se še spomnite naše enooke pošasti? Tako kot odraslim, tudi našim najmlajšim veliko pomeni izgled hrane na krožniku. Na krožniku oblikujemo oči s kepico pireja, kepico kremne špinače in kepico korenčkovega pireja. Nasmešek mu naredimo z mesom ali filejem lososa ali druge ribe.

Danes sem za vas zapakirala zelenjavno rižoto z kuhan ohrovtov list. Ohrovt je zagotovo ena najbolj zdravih vrst zelenolistne zelenjave. S hranilnega gledišča gre za pravo super rastlino. Ohrovt je bogat z vitamini C, A in K, poleg tega oa vsebuje še veliko kalija, magnezija, železa, kalcija, mangana in fosforja. Ohrovt sodi med nizkokalorična živila, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, med katerimi velja poudariti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Poleg tega ima antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno delovanje ter znižuje holesterol. Ohrovt je znan po svojem antoksidantnem delovanju, poleg tega pa vsebuje še veliko vlaknin. Prehrana veliko ljudi danes žal temelji na visoko predelanih živilih, ki pa so močno osiromašene vlaknin. Prav vlaknine pa so tiste, ki pomagajo zniževati vrednosti slabega holesterola in zmanjšujejo možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni.(vir: bodieko)

Recept je preprost. Na oljčnem olju prepražite čebulo in česen. Praženje nadaljujete s katerokoli zelenjavo, ki je narezana na drobno. Ko je zelenjava prepražena ji dodate opran riž, ki ga zasteklenite in prelijete z vrelo vodo ali jušno osnovo. Vodo med kuhanjem po potrebi dodajate. Vedno izboljšam okus rižote z malo kremnega sirčka in parmezana. Med tem skuhate v vreli vodi cele liste ohrovta. Največ 10 min, da ne razpadejo. Skuhane operete v mrzli vodi, da ohranijo lepo zeleno barvo, kar velja za vso zelenjavo. Sama sem uporabila keramične posodice za sufle. Posodice obložite z ohrovtim listom in vanj napolnite kuhano rižoto. Na vrhu list rahlo zaprete in prevrnete na krožnik. Sedaj se gremo pa še igrico. Otroke vprašamo kaj se skriva v teh slastnih zavitkih in upamo na to, da bodo pokukali in preizkusili.

Vem težko je. Tiste mamice, ki se spopadate leta in leta z blajk zelenjavo, to dobro poznate. Držim pesti, da vam bo uspelo.

Lep večer vam želi Njami mami.

P2240655P2240633P2240638P2240646

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s